D.S.P. IALOMITA
ASISTENTA MEDICALA COMUNITARA
Prin Ordonanța de Urgența a Guvernului nr.162/2008, privind transferul ansamblului de atribuții si competențe exercitate de Ministerul Sănătății Publice către autoritățile administrației publice locale, cu modificările și completarile ulterioare si H.G. nr.56/2009 pentru apobarea Normelor metodologice de aplicare O.U.G. nr. 162/2008 cu modificările si completările ulterioare, serviciile si activitățile de asistență medicală comunitară se desfasoară in cadrul serviciilor publice de asistență socială organizate de autoritățile administrației publice locale.
Incepand cu 2017, activitatea de asistență medicală comunitară este reglementată prin O.U.G. nr 18, aprobata si completata prin Legea 180/2017 si H.G. 324/2019.
Asistența medicală comunitară cuprinde ansamblul de programe, servicii de sănătate și acțiuni de sănătate publică, furnizate la nivelul comunităților cu scopul creșterii accesului populației și în special a grupurilor vulnerabile, inclusiv a celor de etnie romă, la servicii de sănătate, în special la cele centrate pe prevenire.
Scopul asistenței medicale comunitare constă în îmbunătațirea stării de sănătate a populației prin asigurarea echitabilă a accesului la servicii de sănătate a tuturor persoanelor din fiecare comunitate, indiferent de statutul socio-economic, nivelul de educație, amplasarea acesteia în mediul rural sau urban sau de distanța față de furnizorul de servicii medicale
In județul Ialomița, la sfârșitul anului 2024 erau incadrați 41 asistenți medicali comunitari in localitațile: Fetești, Slobozia, Țăndărei, Albești, Armășești, Bărbulești, Bărcănești, Borănești, Căzănești, Ciulnița, Colelia, Coșereni, Făcăeni, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazăr, Giurgeni, Grindu, Grivița, Gura Ialomiței, Jilavele, Miloșești, Movila, Platonești, Traian, Reviga, Săveni, Stelnica, Sudiți si V.Ciorii (3 dintre ei fiind bugetați de la bugetul local) si 6 mediatoare sanitare în localitățile: Țăndărei, Slobozia, Traian, Borănești, Bărbulești (doua cu finanțare de la bugetul local)
Lipsa asistentilor medicali comunitari din localitati genereaza discrepante în ceea ce priveste accesul la servicii medicale, dar si sociale, pentru populatiile dezavantajate din comunitatile respective.
Pentru constientizarea necesitătii dezvoltării retelei de asistentă medicală comunitară în scopul îmbunătătirii accesului la servicii medicale a grupurilor vulnerabile si a imbunătătirii indicatorilor stării de sănătate a acestora, Directia de Sanatate Publica Ialomita informeaza periodic primariile despre importanta serviciului de asistenta medicala comunitara.
De asemenea, trebuie sa mentionam rolul deosebit de important jucat de cãtre asistententii medicali comunitari în asigurarea accesului la îngrijiri a anumitor categorii de persoane (familii cu conditii precare de locuit, cu multi copii, persoane cu handicap fizic sau psihic, vârstnici fãrã apartinãtori, familii în care existã violentã domesticã, abuz si exploatarea copiilor, risc de abandon al copiilor, victimele traficului de persoane, persoane neînscrise pe listele medicilor de familie, pentru care asistentii medicali comunitari sunt principalele surse de asistentã medicalã, dacã nu chiar singurele surse accesibile).
OUG nr. 18 din 27 februarie 2017 privind asistenţa medicală comunitară
LEGE nr. 180 din 18 iulie 2017 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară
HOTĂRÂRE nr. 324 din 23 mai 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea activităţii de asistenţă medicală comunitară
HG 459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate in unitatile medico-sociale si a unor normative privind personalul din unitatile de asistenta medico-sociala si personalul care desfasoara activitati de asistenta medicala comunitara